Archive for november, 2007

Tullibardine, 10år

Tullibardine, 10årVed foden af Ochil Hills i Perthshire ligger Tullibardine Distillery. Vandressourcen tages fra samme sted som Skotlands først bryggeri, hvorfra Kong James 4. købt øl for at fejre sin kroning i 1488.

Whiskyen er en let, behagelig, men dog vedvarende i eftersmagen.

The Glenlivet, 12 & 15år

Glenlivet 15årGlenlivet 12årThe Glenlivet er den originale single malt. Single Malten der startede det hele i området Glenlivet i Speyside regionen. Glenlivet tiltrak sig først rigtig opmærksomhed da den engelske Kong Georg den 4. ikke ville drikke andet end Glenlivet whisky – selvom den var ulovlig! I 1824 besluttede George Smith, manden bag The Glenlivet sig for, som den første, at få licens til at destillere og sælge sin whisky. Det gjorde ham meget upopulær og hans liv var ofte i fare da andre, illegale whisky producenter, forsøgte at sætte en stopper for George Smith og The Glenlivet. 10 år senere havde George vundet kampen mod de illegale whiskyproducenter og som årene gik, blev The Glenlivet synonym med kvalitet.

Der er flere gode grunde til at netop The Glenlivet er så højtagtet. Vandet der bruges kommer fra St. Josies brønd. Mineralindholdet i vandet gør at der udtrækkes mere sukker fra malten, hvilket skaber unikke smagsnuancer i whiskyen. Dernæst giver den slanke form på potstillene The Glenlivet sin specielle elegante søde frugtkarakter. Sidst men ikke mindst ønsker man ikke at fadlagringen skal påvirke den elegante single malt og derfor foretrækkes amerikanske bourbonfade selv om sherry og fransk eg også anvendes.

Stedet Glenlivet spiller også en rolle da det er Skotlands koldeste klima hvilket bidrager til whiskyens udvikling, hvilket resulterer i den elegante The Glenlivet whisky. Mange har forsøgt at kopiere originalen – men de har alle fejlet. Der er kun en single malt der må kalde sig The Glenlivet – fordi det kun er et sted denne originale single malt kan skabes: Nemlig The Glenlivet!

The Glenlivet 12 års er den originale single malt der stammer tilbage til 1824. Den kendetegnes af The Glenlivets klare stil. Efter 12 års lagring på Sherry, bourbon og traditionelle fade fremkommer en let elegant single malt med frugtsmag og elegante malt toner.

The Glenlivet 15års er en smule mere afrundet i smagen.

Scapa, 14 år

Scapa, 14årScapa er lillebrorwhiskyen på Orkney. Mens Highland Park soler sig i opmærksomhed, lever Scapa med den fine vikingebåd på etiketten et stille liv uden for rampelyset.

Scapa er egentlig en lidt besynderlig ø-whisky, fordi den brygges udelukkende på malt der ikke er tørverøget. Men alligevel har den en kant af tørvethed, efter sigende fordi destilleriets vandforsyninger har en kraftig smag af tørv.

Scapa har ligesom Highland Park en fin sødme, der binder de to nabo-whiskyer smagsmæssigt sammen.

Scarpas let tørvede karakter fremkommer helt naturligt. Vandkilderne hvorfra destilleriet henter sit vand fra, indeholder anseelige mængder tørvepartikler fra Orkney øernes mange tørvemoser.

Destilleriet tager navn efter og ligger ved Scapa Flow, som har været engelsk flådebase i flere hundrede år.

Macallan, 12år

Macallan, 12 årGad vide hvormange danskere der kendte til Macallen, inden de af uransagelige årsager valgte at sagsøge en pølsemand i Silkeborg, fordi han brugte navnet på sin bod (en sag pølsemanden iøvrigt vandt)?

Men det er altså også en whisky… En ganske udemærket whisky.

Faktisk har Macallan har etableret sig som en af de førende blandt verdens bedste single malt-whiskyer.

Ved kun at bruge den bedste byg og de mindste destillationsapparater i Speyside, bevarer Macallan-maltwhiskyerne deres karakteristiske smag – meget fyldig, dejlig blød og velafrundet med en naturlig lys sherryfarve.

Macallan sætter standard for maltwhisky med sherry-smag, og skal simpelthen smages. En af verdens fem bedst-sælgende maltwhiskyer.

Laphroaig, 10år

Laphroaig, 10 årWhisky’en som blev udødelig gjort i Danmark, da Flemming leth udtalte at det var hans yndling. Men selvom Flemming elsker den og jeg elsker den, så er der mindst lige så mange der hader den. Jeg har hørt den beskrevet so: “Man kunne lige så godt sutte på et stykke tjæret tov.” Og der er noget om snakken. Den er tjæret, meget tjæret.

Det er den krasse Islay-tørverøg, der giver Laphroaig den karakteristiske “tørve-stank”. Lagres i lagerskurene ved kysten. Her vaskes den af kold, salt vind fra Atlanterhavet, og på stormfulde nætter sker det, at havet løber ind i skurene og hvirvler omkring under tønderne. Det er derfor ikke overraskende, at Laphroaigs unikke tørvesmag også har et kraftigt anstrøg af skarp, salt atlanterhavsluft.

Resultatet er Islays mest maritime maltwhisky; medicinsk med et strejf af jod, kippers, maskinrum og røg, men opblødt af egetræets sødme.

Den kaldes “den definitive Islay-maltwhisky” fordi den er indbegrebet af Islay-smagen – fyldig, røget, tørveagtig og fuld af karakter. Det er en whisky, som afgiver den krasse, jordbundne aroma af blå tørverøg, byggens søde nøddesmag og den lette, lyngagtige duft af Islays vandløb.

Laphroaig har afgjort en smag, man først skal lære at sætte pris på…