Archive for the 'rejse' Category

DF udspyder politisk aske

DF kræver “vulkankommission” lyder overskriften på Berlingske.dk… DF “kræver” at Danmark nedsætter en kommission der skal løse lufttransportproblemet som den internationale luftfartsindustri har kæmpet med i årtier?

DF “kræver” at regeringen bruger penge på endnu en kommission hvis resultat man ikke vil følge?

Tror DF selv på at Danmark uden egen flyindustri kan løse problemet med flymotorer og aske (eller andre ting i luften)?

Nej det her må vist være endnu et eksempel på DF’s overskriftdrevet medieluderi…. Egentligt er jeg vel mest overrasket over at overskriften ikke var “DF kræver regeringen slukker for vulkanen”, se det havde da været et krav med lidt fylde i 🙂

Hvad bliver overskriften mon i morgen: “Islamisme skyld i vulkanudbrud”? Eller måske: “Islamistisk terror handling bag vulkanudbrud”? Man kunne vel også forstille sig at Piaisterne ville tro på at “Islamisk gruppe bag jetmotor design der ikke kan tåle aske”? Eller ligefrem “Islamistiske indvandrer i Danmark skyld i vulkanudbrud”?

Og hvis vi skal have en vulkankommission så skal vi vel også have en jordskælvskommission? Eller en Meteorkommission? Og vi må nok for en sikkerhedsskyld også nedsætte 2012 kommissionen med det samme, bare hvis nu de gamle Inkaer havde ret (eller var islamister!). – Ups heller ikke glemme “Solen går ud kommissionen” – der er vist kun et par milliarder år til…

Nå for at være en smule seriøs, så vil jeg nu foreslå at man istedet for luftkasteller og varm flyveaske fokuserer på at sikre Danmark ligger lunt på den digitale infrastuktur, således at industrien i langt højere grad kan klare sig uden at skulle rejse hele tiden. Videomøder, telefonmøder og andre virtuelle måder at kommunikere på er både billigere og hurtigere og så er der også en positive miljømæssig fordel.

Og de der er strandet ude i verden må tage det som en oplevelse…. Har man sikret sig med forsikring til rejsen, så kan man i virkeligheden læne sig tilbage og nyde den forlængede ferie – jeg er ret sikker på at man ikke kan fyres for udeblivelse når det er en vulkan der er skyld i det.

Hvor ville det dog være forfriskende hvis DF brugte krudtet på nogen fornuftigt istedet for det sædvanlige overskrifts plidder pladder.

Hedeslag i Delhi

Nå så blev der endeligt lidt tid til at se en smule af Indien fra gå ben istedet for den evindelig bil. Da min rejsepartner har været i Delhi før fik han æren af at bestemme dagens udflugtsmål og det blev til:

India Gate, som er et monument for de faldne soldater fra 1, verdenskrig.

Connaught Place som var centrum i det Britiske New Delhi.

Red Fort som var de muslimske kejseres palads.

og så en kort gå tur ind i den gamle bazar Chandni Chowk – markedspladsen i centrum af Delhi – kort pga. af de 38 grader i skyggen og den enormt høje luftfugtighed efter en tordenbyge.

(Billeder følger senere)

Delhi er en kontrasternes by – den er på overfladen meget moderne med brede veje og alléer, flotte parker og nye højhuse. Men kigger man en tand nærmere, så er det tydeligt at det meste faktisk er i forfald. Korruption, fattigdommen i den generelle befolkning og den overvældende opgave at bestyre de enorme menenske masser gør at byen ikke fungerer som den skal. Alle vegne er der kæmpe huller i de nye veje som ikke repareres. Den nye ‘motorvejs’ bro der blev åbnet i 2005, blev lukket efter 3 dage pga et hul i vejen og er aldrig åbnet siden… Osv osv osv.

Og som hvid er man jagtet bytte – konstant havde vi en hale af enten beskidte tiggende børn, eller også voksne mænd der ville sælge os deres varer, taxiturer og sågar en helikopter blev vi tilbudt. ‘Frivillige guides”, der efter at have generet en i 10-15min ville have penge for oplevelsen og jeg kan blive ved.

Sikkerhed skal man også lige vende sigtil – de er overalt. Aldrig har jeg på en enkelt dag gået igennem så mange detektor porte, blevet scannet med håndcannere og berørt intimt af store mænd med efternavnet Singh – og vil man tage billede af indgange til det røde fort, ja så bliver det svært, får den eneste ordentlige vinkel er der hvor man står i vejen for vagtens skudlinie… Og det vil han ikke have…

Nå, jeg når ikke mere, da min internet tid løber ud om 5min og så er det bad, mad og flyveturen hjem.

Det har været en oplevelse og næste gang jeg komemr hertil bliver det bedre, da jeg ved hvad jeg skal forvente 🙂

Delhi = Varmt

Ja her er varmt i Delhi… Varmt og fugtigt… Temperaturen ligger i slutningen af 30’er og da det samtidigt regner i tide og utide er luftfugtigheden i top. Hele dagen har vi kigget på et vindue der var dækket af dug på ydersiden pga. af aircon’en indenfor.

Imorgen bliver der så tid til at se lidt af byen. Vi blev færdige med den faglige del af turen én dag tidligt og vil derofr bruge min leverandørs bil (med indfødt chauffør bag rattet) til at se lidt af byen – en rar afveksling fra hotel, bil og kontor…

Det mest iøjenfaldne ved Delhi har indtil videre været den udvikling der tydeligvis har været i forhold til Pune. Her er der asfalt på vejene, der er en metro og de er ved at bygge højbanetog rundt i byen. Der er helt klart færre der bor på gaderne og de følger nogen gange aæmindelige færdselsregler… Der står naturligvis fortsat en gang i mellem en ko og spærrer det hele, men i det store hele virker det som om Delhi er måske 10år længere fremme i udviklingen end Pune var.

Men lad os se hvad jeg siger efter at have set centrum…. Men det må blive i morgen inden jeg flyver hjem.

Tro ikke på tourist informationen

Nej tro ikke på tourist information, i hvertfald ikke hvis du er i Pune (Indien). I følge den officielle hjememside for statens touristinformation er Pune en by med store brede veje, luftige alléer og flotte parker.

Men det må være kl. 3 om natten eller der omkring.

I dagtiden er Pune et kaos. De brede veje er proppet til randen med al verdens former for køretøjer og desværre er næsten alle fortov tilsyneladende gravet op pga. renovering og hvis ikke det er gravet op… Ja så bor der en familie på 10+ i et blikskur.

Og parken jeg gik igennem – som ifølge de lokale skulle være en af de mest berømte – er sikkert flot når den ikke er boplads for hundreder, måske tusinder, af de laveste kaster i byen.

For Indien er tydeligvis stadigvæk et land med dyb fattigdom for den største del af befolkningen mens den lille minoritet efterhånden lever på næsten vestlige vilkår.

Det lykkedes mig at forvilde mig ind i et af de storcentre som Pune åbenbart er kendt for og her følte jeg mig hensat til et center hvor som helst i verden (og priserne var næsten derefter). Dog var der en detalje som det tog mig lidt tid at opdage – jeg var den eneste der var kommet gående dertil…. (nok derfor vagten gloede på mig som var jeg netop landet fra månen). Alle andre kom kørende der til… Og deres biler afslørede tydeligt at her var de der har penge. Det kunne have været parkeringskælderen under et dansk storcenter…

Jeg må også indrømme at selv om mere erfarne Pune rejsende har bedyret at man er sikker på gaden, så er jeg ikke overbevidst, da jeg mindst to gange kunne mærke hårde ryk i den nøglesnor der sikrer at min pung forbliver min…. Og en enkelt gang følte jeg decideret at den ellers meget pænt klædte herre der blev ved at spørge om noget på lokalt sprog blev truende da jeg ikke responderede forståeligt for ham – her var der dog en politimand der så optrinnet og nærmede sig, hvorefter den uforståelige herre forsvandt.

Det er absolut en oplevelse at besøge dette land, men jeg ved ikke om det er et sted jeg ville besøge som tourist – i hvertfald ikke storbyerne. Desværre får jeg ikke på denne tur lejlighed til at komme uden for byen og besøge templer eller ‘hillstations’ (gamle residencer for herskere/rige der ligger på bjergtoppe omkring byerne hvor der er køligere), så skulle jeg besøge som tourist i stedet for i forretnings øjemed ville jeg nok satse på disse steder.

I Indien i firmaets navn…

Puha der er langt til Pune i Indien…. I hvertfald når det er via Helsinki og Mumbai…. Men frem kom jeg i nogenlunde hel og vågen tilstand til mine første indtryk af Indien.

Og som min gode ven Klavs forudsagde, så ville første indtryk være overvældende. Køreturen ind gennem byen fra lufthavnen til hotellet og derefter til vores leverandørs kontor har overbevist mig om at kun folk med et selvmordsønske bevæger sig ud i trafikken i noget mindre end en stor 4×4 (som heldigvis er det hotellet kører mig rundt i).

De væver sig ind og ud af hinanden på/i alle former for 2-3-4 hjulet motorkøretøjer og hvis der endeligt er et lyskryds så er det enten i stykker, eller også ignoreres det…

Men Pune set fra et vinduet i bilen (som nok er alt der nåes inden weekenden) lever op til det billede jeg havde af Indien…. En sammenblanding af folk med penge og folk uden penge…. På gadehjørnet i det rigekvarter bor den halvnøgne dame med den nøgne unge. På gaderne er der alt fra de største dyreste biler til en hav af små knallerter der er i så dårlig stand at man undrer sig over de kan køre med de op til 4 voksne der åbenbart kan klemmes ind på sæddet – faktisk så jeg en med 5 personner…. 4 voksne og et barn på 2-3 år på skødet af den der kørte…

Men ellers er det jo nemt at rejse på firmarejse i Indien…. Man vartes op i hoved og den anden ende alle vegne. Service er et ord som de til fulde forstår betydningen af. Og lavprisselskaberne i Europa kunne lære en masse her når det kommer til flyvning. Der var mere benplads på lokalflyet end i den store fra Helsinki og de nåede at servere både vand (alt det man ville have) og frugt juice (lavet af Cola compagniet) på en 20min flytur i en Boing 700-??? med 200+ passagerer!!!! Se det kunne man godt bruge i Europa hvor vi stuves sammen som kvæg med 70cm til benene og drikkevarer kun er til dem der kan nå at købe dem… Jeg tror næppe den servering nogensinde kommer til at finde sted på flyet fra Kbh til Ålborg…

Nå det må være nok for nu – om lidt skal den lokale mad samples sammen med min leverandør og så skal der for alvor soves… 3 timers søvn indenfor de sidste 36 timer slider lidt på kroppen 🙂