Archive for the 'Whisky' Category

Glenkinchie 10 år

Glenkinchie, også kendt som “The Edinburgh Whisky” ligger som navnet måske antyder i en Glen af Kinchie Burn nær landsbyen Pencaitland i East Lothian cirka 15 miles fra Edinburgh, hvilket betyder at det er en lowland whisky.glenkinchie

Navnet »Kinchie ‘er en forvanskning af” De Quincy «, de oprindelige ejere af jorden.  Dens oprindelse går tilbage til omkring 1825, da den blev grundlagt af brødrene John og George Rate. Det oprindelige navn var Milton destilleri. Brødrene har sandsynligvis omdøbt det i omkring 1837. I 1969 stoppede destilleriet maltning af eget korn og maltnings etagerne blev omdannet til et museum for malt whisky.

Den her smagte 10 år gamle single malt er en meget behagelig let tilgængelig whisky med sarte toner af citrus og en meget blød behagelig smag. En whisky der er nem at gå til og derfor også en god begynder whisky for nye ud i nydelsen af disse gyldne dråber.

Glenmorangie 10 år

small_52.jpgGlenmorangie-destilleriet ligger ved byen Tain, i det nordlige højland, og producerer den bedst sælgende malt-whisky på det skotske marked. Stort set hele firmaets produktion sælges som single malt.

Den her smagte 10 år gamle single malt har en farve der bedst kan kaldes lyst guld og en behageligt krydret duft af kanel og valnød, lidt sødme og et lidt salt et pust af havet.

Smagen er karakteriseret af en maltet, næsten cremet, sødme som efterlader en lang og afrundet eftersmag af blomster og krydderier.

En meget behagelig whisky, som inviterer til at tage et glas mere.

Glenrothes Select Reserve

Glenrothes Select Reserve

Glenrothes ligger som navnet antyder i byen Rothes i Banffshire i Speyside. Destilleriet blev færdigbygget i 1878 som byens andet destilleri eftersom Glen Grant allerede var blevet bygget i 1840.

Som noget helt specielt er aftapningen af malten “udliciteret” til et af Englands ældste vin- og spiritusfirmaer, Berry Bros and Rudd (BBR). BBR er en institution indenfor udviklingen af vin og spiritus i Storbritannien og ejer blandt andet også den blendede Cutty Sark, hvori Glenrothes også indgår. Ejerne har valgt også at lade BBR stå for aftapningen af Glenrothes som single malt og de er kendt for at udgive den som “vintage”, dvs. som malt destilleret et bestemt år (hvilket er en ret sjældent syn blandt destilleriernes egne aftapninger). Endvidere ses den jævnligt fra forskellige uafhængige aftappere.

Denne Select Reserve har en frugtagtig smag,med strejf af vanilie og citrus. Den er en smule krydret og et par dråber vand gør den meget behagelig. Der er ingen angivelse af alder, men formodes at være mindst 10 år gammel.

Poit Dhubh, 12år

Poit Dhubh, 12årUdtales [Pots Guu], er en kvalitetsmalt, modnet på sherryfade, hvilket tilfører elementer af sødme og fylde, som forstærkes ved at modningen finder sted ved den tang fyldte havluft på Isle of Skye. Herudover fyldes whiskyen på flaske uden forudgående koldfiltrering, hvilket sikrer, at essentielle aromatiske proteiner tilbageholdes. Poit Dhubh findes i tre forskellige udgaver: 8 år, 12 år og 21 år.

12 år som er smagt her har en mellemkraftig duft med mørk og fast røget duft, en smule anis og en mere fyldig grøn citrusduft. Smagsindtrykket efterlader en langvarig afrundet røget smag.

Tullibardine, 10år

Tullibardine, 10årVed foden af Ochil Hills i Perthshire ligger Tullibardine Distillery. Vandressourcen tages fra samme sted som Skotlands først bryggeri, hvorfra Kong James 4. købt øl for at fejre sin kroning i 1488.

Whiskyen er en let, behagelig, men dog vedvarende i eftersmagen.