Archive for juli, 2008

Delhi = Varmt

Ja her er varmt i Delhi… Varmt og fugtigt… Temperaturen ligger i slutningen af 30’er og da det samtidigt regner i tide og utide er luftfugtigheden i top. Hele dagen har vi kigget på et vindue der var dækket af dug på ydersiden pga. af aircon’en indenfor.

Imorgen bliver der så tid til at se lidt af byen. Vi blev færdige med den faglige del af turen én dag tidligt og vil derofr bruge min leverandørs bil (med indfødt chauffør bag rattet) til at se lidt af byen – en rar afveksling fra hotel, bil og kontor…

Det mest iøjenfaldne ved Delhi har indtil videre været den udvikling der tydeligvis har været i forhold til Pune. Her er der asfalt på vejene, der er en metro og de er ved at bygge højbanetog rundt i byen. Der er helt klart færre der bor på gaderne og de følger nogen gange aæmindelige færdselsregler… Der står naturligvis fortsat en gang i mellem en ko og spærrer det hele, men i det store hele virker det som om Delhi er måske 10år længere fremme i udviklingen end Pune var.

Men lad os se hvad jeg siger efter at have set centrum…. Men det må blive i morgen inden jeg flyver hjem.

Tro ikke på tourist informationen

Nej tro ikke på tourist information, i hvertfald ikke hvis du er i Pune (Indien). I følge den officielle hjememside for statens touristinformation er Pune en by med store brede veje, luftige alléer og flotte parker.

Men det må være kl. 3 om natten eller der omkring.

I dagtiden er Pune et kaos. De brede veje er proppet til randen med al verdens former for køretøjer og desværre er næsten alle fortov tilsyneladende gravet op pga. renovering og hvis ikke det er gravet op… Ja så bor der en familie på 10+ i et blikskur.

Og parken jeg gik igennem – som ifølge de lokale skulle være en af de mest berømte – er sikkert flot når den ikke er boplads for hundreder, måske tusinder, af de laveste kaster i byen.

For Indien er tydeligvis stadigvæk et land med dyb fattigdom for den største del af befolkningen mens den lille minoritet efterhånden lever på næsten vestlige vilkår.

Det lykkedes mig at forvilde mig ind i et af de storcentre som Pune åbenbart er kendt for og her følte jeg mig hensat til et center hvor som helst i verden (og priserne var næsten derefter). Dog var der en detalje som det tog mig lidt tid at opdage – jeg var den eneste der var kommet gående dertil…. (nok derfor vagten gloede på mig som var jeg netop landet fra månen). Alle andre kom kørende der til… Og deres biler afslørede tydeligt at her var de der har penge. Det kunne have været parkeringskælderen under et dansk storcenter…

Jeg må også indrømme at selv om mere erfarne Pune rejsende har bedyret at man er sikker på gaden, så er jeg ikke overbevidst, da jeg mindst to gange kunne mærke hårde ryk i den nøglesnor der sikrer at min pung forbliver min…. Og en enkelt gang følte jeg decideret at den ellers meget pænt klædte herre der blev ved at spørge om noget på lokalt sprog blev truende da jeg ikke responderede forståeligt for ham – her var der dog en politimand der så optrinnet og nærmede sig, hvorefter den uforståelige herre forsvandt.

Det er absolut en oplevelse at besøge dette land, men jeg ved ikke om det er et sted jeg ville besøge som tourist – i hvertfald ikke storbyerne. Desværre får jeg ikke på denne tur lejlighed til at komme uden for byen og besøge templer eller ‘hillstations’ (gamle residencer for herskere/rige der ligger på bjergtoppe omkring byerne hvor der er køligere), så skulle jeg besøge som tourist i stedet for i forretnings øjemed ville jeg nok satse på disse steder.

I Indien i firmaets navn…

Puha der er langt til Pune i Indien…. I hvertfald når det er via Helsinki og Mumbai…. Men frem kom jeg i nogenlunde hel og vågen tilstand til mine første indtryk af Indien.

Og som min gode ven Klavs forudsagde, så ville første indtryk være overvældende. Køreturen ind gennem byen fra lufthavnen til hotellet og derefter til vores leverandørs kontor har overbevist mig om at kun folk med et selvmordsønske bevæger sig ud i trafikken i noget mindre end en stor 4×4 (som heldigvis er det hotellet kører mig rundt i).

De væver sig ind og ud af hinanden på/i alle former for 2-3-4 hjulet motorkøretøjer og hvis der endeligt er et lyskryds så er det enten i stykker, eller også ignoreres det…

Men Pune set fra et vinduet i bilen (som nok er alt der nåes inden weekenden) lever op til det billede jeg havde af Indien…. En sammenblanding af folk med penge og folk uden penge…. På gadehjørnet i det rigekvarter bor den halvnøgne dame med den nøgne unge. På gaderne er der alt fra de største dyreste biler til en hav af små knallerter der er i så dårlig stand at man undrer sig over de kan køre med de op til 4 voksne der åbenbart kan klemmes ind på sæddet – faktisk så jeg en med 5 personner…. 4 voksne og et barn på 2-3 år på skødet af den der kørte…

Men ellers er det jo nemt at rejse på firmarejse i Indien…. Man vartes op i hoved og den anden ende alle vegne. Service er et ord som de til fulde forstår betydningen af. Og lavprisselskaberne i Europa kunne lære en masse her når det kommer til flyvning. Der var mere benplads på lokalflyet end i den store fra Helsinki og de nåede at servere både vand (alt det man ville have) og frugt juice (lavet af Cola compagniet) på en 20min flytur i en Boing 700-??? med 200+ passagerer!!!! Se det kunne man godt bruge i Europa hvor vi stuves sammen som kvæg med 70cm til benene og drikkevarer kun er til dem der kan nå at købe dem… Jeg tror næppe den servering nogensinde kommer til at finde sted på flyet fra Kbh til Ålborg…

Nå det må være nok for nu – om lidt skal den lokale mad samples sammen med min leverandør og så skal der for alvor soves… 3 timers søvn indenfor de sidste 36 timer slider lidt på kroppen 🙂

Årets sommerferie(r) overstået

Så er årets sommerferie overstået. Først en uge på Bornholm, et par dage eller 4 der hjemme og så en uge i Prag, med et par dage i Berlin på vejen derned…

Der er naturligvis rigeligt med fotografiske ferieminder, som vil blive postet her – men først senere da…

Jeg tager allerede i næste uge til Indien i 10 dage på forretningsrejse så kan ikke nå det med billederne inden, men mon ikke der bliver tid til at få styr på ferebillederne en aften eller 2 på hotellet.

Varm luft

G8 klimaløfter af den mere luftige slags er resultatet af det seneste møde… En halvering af drivhusgas udledning inden år 2050 er målet. Storslået må man sige, eller…

Ikke et ord om hvordan det skal gøres, kun en formålserklæring om at der skal fastsættes delmål… Men de kommer først senere?

Det eneste konmkrete er tilsyneladende at nogle af landende vil satse på mere atomkraft…

Sørgeligt er vist det rette ord her. Hvor er de faste planer og de nødvendige løfter om financiering af bedre teknologi så målet måske kan nåes?

Tidligere kunne man i Danmark få ety massivt tilskud til fx. solfangere og det fik mange til at installere dem (at man så i mange tilfælde tvang de samme folk til at skifte til fjernvarme senere er så en anden sag). Genindfør de høje tilskud til grøn energi blandt private. Giv tilskud til solfangere, små vindmøller på taget, solpaneler og ikke mindst EL/Brint biler!!!

Den almindelige dansker vil helt sikkert gerne hjælpe hvis det kan gøres uden at man bliver ruineret undervejs!