Archive for april, 2009

Overskrifts hysteri

Presse hysteriet omkring svineinfluenzaen er en smule aftagende nu hvor det er ved at gå op for alle at verdne måske alligevel ikke er ved at gå ind i en ny ‘spansksyge’ – men kun hvis man læser hele artikler… Nøjes man som mange med at skimme overskrifter eller læse formiddagsblade så er man ikke i tvivl om at menneskehedens undergang er nært forestånde.

Et par eksempler:

Millioner kan være smittede

men længere nede i artiklen (link) finder man

Det vurderer to af Danmarks førende viruseksperter, der samtidig ser det som et tegn på, at sygdommen kan være ret fredsommelig.

Pudsigt nok finder man så denne overskrift i samme avis

Viruseksperter ser skræmmende udvikling

som jo unægteligt ikke lyder godt, eller? For langt nede i artiklen finder man

Lars P. Nielsen kan ikke på den baggrund konkludere noget som helst om, hvorvidt virusset dermed er i gang med at ændre sig i retning mod en mere dræbende natur. Men det er en mulighed, der foreligger.

ja og solen kunne eksplodere imorgen – men det er nu heller ikke så sandsynligt – eller er det måske bare sådan influenza opfører sig…. Ja ifølge WHO er det:

Let me remind you. New diseases are, by definition, poorly understood. Influenza viruses are notorious for their rapid mutation and unpredictable behaviour.

Men resultatet er tydeligt. Folk er i nær panik tilstand og som skrevet i et tidligere indlæg så er Tamiflu allerede udsolgt på de danske apoteker trods det at der ikke er nogle tilfælde i Danmark.

Og det fortsætter som man kan læse i dagens Politiken under overskriften “Danskere i panik over svineinfluenza: Hamstrer masker” – ja, det siger jo det hele.

Så hvad siger de ansvarlige myndigheder og eksperter i Danmark så i virkeligheden? Jo her er et par velvalgte udklip fra Sundhedstyrelsens side om Svineinfluenza:

Ingen grund til bekymring Der er ingen grund til at være bekymrede på nuværende tidspunkt. Der er ikke konstateret tilfælde af Ny influenza (svineinfluenza) i Danmark. I øjeblikket undersøges, hvor alvorlig sygdommen og smitterisikoen er.
Hvad skal man gøre, hvis man oplever symptomer? Hvis man ikke har været i et af de berørte områder i Mexico eller USA, skal man ikke foretage sig andet eller mere, end man normalt ville gøre ved influenza.
Skal man bære maske? Som almindelig borger i Danmark er der ingen grund til at bære maske. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at læger og andet sundhedspersonale, der har direkte kontakt med patienter, der er under udredning for Ny Influenza, bruger maske og andet beskyttelsesudstyr. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af masker for andre. Det vil sige, at der for andre personalegrupper i sundhedsvæsenet eller den almindelige befolkning ikke er grund til at bære maske eller andet beskyttelsesudstyr.

Med andre ord så skal vi bare leve som normalt!

Lyver pressen eller WHO?

Hold da op – verden er ved at gå under. I Egypten slagter de grise, Schwarzenegger har erklæret Californien i undtagelsestilstand og i Danmark læser vi om fortsat om de mange tusinde tilfælde af svineinfluenza i Mexico og 149 dødsfald – ikke underligt at folk bliver bange og bestormer apotekerne selv her i lille Danmark.

Men er det nu også det sande billede?

WHO – World Health Organisation – koordinere den internationale indsats mod svineinfluenzaen i tæt samarbejde med de lokale myndigheder i de ramte lande, herunder indsamling af de faktiske tal for hvor mange er smittede og døde. Kl. 20:15 så situationen sådan her ud ifølge dem:

28 April 2009–The situation continues to evolve rapidly. As of 19:15 GMT, 28 April 2009, seven countries have officially reported cases of swine influenza A/H1N1 infection. The United States Government has reported 64 laboratory confirmed human cases, with no deaths. Mexico has reported 26 confirmed human cases of infection including seven deaths. The following countries have reported laboratory confirmed cases with no deaths – Canada (6), New Zealand (3), the United Kingdom (2), Israel (2) and Spain (2). Further information on the situation will be available on the WHO website on a regular basis. WHO advises no restriction of regular travel or closure of borders. It is considered prudent for people who are ill to delay international travel and for people developing symptoms following international travel to seek medical attention, in line with guidance from national authorities. There is also no risk of infection from this virus from consumption of well-cooked pork and pork products. Individuals are advised to wash hands thoroughly with soap and water on a regular basis and should seek medical attention if they develop any symptoms of influenza-like illness.

Læg mærke til tallene fra Mexico… Kun 26 bekræftede tilfælde og 7 dødsfald… Øh… Så tænker du måske at det har noget med dårligt laboratorie udstyr og manglende faciliteter at gøre… Og det er delvist rigtigt ifølge presse konferencen WHO holdt tidligere i dag. Men det man har gjort er at bede USA om hjælp og gennem det samarbejder har dte Amerikanske CDC, som ofte ses som ledende indenfor det her felt, testet tusindvis af prøver for Mexico.

I dte hele taget tegner WHO et meget afdæmpet billede af situationen modsat pressen på deres presseconference, hvor de også kommer med en spids kommentar til de overdrevne tal der citeres i diverse medier, samtidigt med at de nu siger en del afundersøgelsen går på at finde ud af hvorfor der er dødsfald i Mexixo, men ikke i resten af verden – og hvad det evt. er de dør af i Mexico hvis det ikke er influenzaen. Man kan lytte til hele pressekonferencen på deres hjemmeside: Link (mp3)

Opdatering: Nu mener man at have fundet en af de første patienter som har lidt af svineinfluenza og overlevet. I sig selv meget nyttigt for at studerer hvordan sygdommen har udvilket sig, men måske mere interessant er dette citat fra Berlingskes artikel

La Gloria ligger ved siden af det største svinebrug i Mexico, og for en måned siden begyndte indbyggerne at blive syge med høj feber, ledsmerter og hoste. Da omfanget gik op for myndighederne, begyndte de at tage slimprøver af de syge, og én af prøverne – prøven fra Edgar Hernandez – var positiv for svineinfluenza. 

Hvis kun Edgar var positiv, men der var så mange der hostede, havde høj feber og var syge, hvad fejlede de andre så? Edgar overlevede ligesom det ser ud til at de smittede i resten af verden gør – de har hvad eksperterne kalder en almindelig (H-type) influenza – mens andre dør… af hvad?

Globalt presse skabt masse hysteri

Danske apoteker melder alt udsolgt for Tamiflu på trods af at Danmark ikke er et af det ramte lande. Aktie kurserne falder globalt og olie priserne følger efter. Hysteriet vil ingen ende tage. TV nyhederne igår aftes var fulde af historier om den Spanske syge trods eksperternes forikring om at sammenligningen ikke er gyldig og aviserne skriver artikler så tasterne ryger om det samme. BT fortæller om den lange liste af ramte lande og JP har under overskriften “Svineinfluenza: Kvinde indlagt i Skejby” en historie om… Nårh ja, en kvinde med influenza symptomer. Og oven i det hele fortæller stort set alle medier at medicinal firmaerne producerer medicin i rekordfart rettet mod Svineinfluencaen på WHO’s opfordring.

Så verden er altså ved at gå under! – eller er det blot aviserne der vil tjene penge på at få os til at tro det?

Hvad siger eksperterne egentligt? Jo, WHO maner til besindighed og ro. På deres hjemmeside kan man læse at de IKKE opfordrer til at productionen af vaccine og medicin omlægges til at dække svineinfluenzaen da de forventer flere dødsfald af den almindelige influenza sæson på den sydlige halvkugle (til sammenligning døde 80 danskere af almindelig influenza henover vinteren i Danmark). Man kan også læse at de IKKE fraråder rejser eller opfordrer til indrejseforbud. Kigger man på deres status fra i går aftes kan man se at der kun er 26 bekræftede dødsfald i Mexico og trods bekræftet smitte i USA (40), Canada (6) og Spanien (1) så er det ikke raporteret flere dødsfald.

Her hjemme siger myndighederne at der er ingen grund til panik. Der er rigeligt medicin hvis Danmark skulle blive ramt – vel citeret i Politiken:

Det konstaterer Else Smith, der er forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen. Hun peger på, at myndighederne har lagre af influenza-medicin klar og at det er en sygdom, som kan slås ned med den rette medicin. »Vi vurderer, at vi har nok medicin, hvis vi bruger det rigtigt«, siger hun og oplyser, at der er nok til en million behandlinger mod influenza.

som også er en af de eneste aviser der faktisk har bragt overskriften der nok er mest rammende for den faktiske situation: “Eksperter: Ingen grund til influenzafrygt

Så mon ikke vi bare skulle tage det roligt og leve vores liv som vi plejer? – Det har jeg ihvertfald tænkt mig!

Opdatering: Måske pressen selv er ved at lægge låg på hysteriet? – nu har Politiken ihvertfald opdaget at WHO ikke fraråder rejseaktivitet

Opdatering: Faldt også over en artikel fra igår på berlingske.dk som rejser et par meget interessante spørgsmål om hvorfor folk dør i Mexico men ‘kun’ bliver almindeligt infuenza syge i resten af verden. Et meget relevant og spændende spørgsmål efterhånden som den rappoterede smitte breder sig rundt i verden – Ville man overhovedet have opdaget disse tilfælde eller set dem som værende noget specielt hvis ikke der havde været dødsfald i Mexico? Er det måske i virkeligheden noget andet folk dør af i mexico?

Opdatering: Videnskab.dk har en en saglig gennemgang af hvad Svineinfluenza egentligt er for en sygdom og hvorfor vi ikke skal lade os rive med af hysteriet.

CDC Medical Alert

The Center for Disease Control has issued a medical alert about a highly contagious, potentially dangerous virus that is transmitted orally, by hand, and even electronically.  This virus is called Weekly Overload Recreational Killer (WORK).  If you receive WORK from your boss, any of your colleagues or anyone else via any means whatsoever – DO NOT TOUCH IT!!!   This virus will wipe out your private life entirely.  If you should come into contact with WORK you should immediately leave the premises.

Take two good friends to the nearest liquor store and purchase one or both of the antidotes – Work Isolating Neutralizer Extract (WINE) and Bothersome Employer Elimination Rebooter (BEER).  Take the antidote repeatedly until WORK has been completely eliminated from your system.

Muslimer ønsker at landets love overholdes

I dagens aviser kan man læse, hvad der åbenbart for nogen er en stor nyhed, at muslimer mener, at det bør være forbudt at kritisere religion. Det lanceres i bedste sensationsstil under overskriften “Muslimer i Danmark vil begrænse ytringsfriheden” i bl.a. Politiken som lynhurtigt får stablet lidt statistik på benene om hvordan det afviger fra resten af landets befolkning.

Hmmm…. Jeg synes nu det er ganske rimeligt at de ønsker at landets gældende lovgivning også gælder for dem. Ja, du læste rigtigt LOVGIVNING. De fleste glemmer åbenbart at vi faktisk siden 1866 har haft en lov der dækker lige præcist det som de troende muslimer ønsker nemlig Paragraf 140 – blasfemiparagraffen i den danske lovgivning som gør blasfemi strafbart:

Den, der offentlig driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudedyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil fire måneder.

Denne lov blev senest forsøgt omstødt i 2004, men der kunne ikke skabes flertal for dette…

Las os alle huske der er religionsfrihed her i landet og derfor er Islam et lovligt bestående trossamfund på linie med folkekirken, katolicismen og jødedommen.

Muslimer ønsker blot det samme som det kristne samfund ønsker: Anerkendelse af deres religion. jeg er overbevist om, at hvis man lavede samme undersøgelse blandt de (få) aktivt uddøvende kristne her i landet, så ville billedet se lige sådan ud med et stort flertal der ønsker at det skal være forbudt at håne deres kristne tro.

Det kan derfor kun tolkes som endnu en hetz mod muslimer at det lanceres med store overskrifter i landets dagblade som en sensation og et bevis på at muslimer vil “indskrænke ytringsfriheden” når nu et ønske om at landets love følges udtrykkes. Vi tordner op om at man skal integreres og følge dansk lov – men det gælder åbenbart ikke for muslimer?