Globalt presse skabt masse hysteri

Danske apoteker melder alt udsolgt for Tamiflu på trods af at Danmark ikke er et af det ramte lande. Aktie kurserne falder globalt og olie priserne følger efter. Hysteriet vil ingen ende tage. TV nyhederne igår aftes var fulde af historier om den Spanske syge trods eksperternes forikring om at sammenligningen ikke er gyldig og aviserne skriver artikler så tasterne ryger om det samme. BT fortæller om den lange liste af ramte lande og JP har under overskriften “Svineinfluenza: Kvinde indlagt i Skejby” en historie om… Nårh ja, en kvinde med influenza symptomer. Og oven i det hele fortæller stort set alle medier at medicinal firmaerne producerer medicin i rekordfart rettet mod Svineinfluencaen på WHO’s opfordring.

Så verden er altså ved at gå under! – eller er det blot aviserne der vil tjene penge på at få os til at tro det?

Hvad siger eksperterne egentligt? Jo, WHO maner til besindighed og ro. På deres hjemmeside kan man læse at de IKKE opfordrer til at productionen af vaccine og medicin omlægges til at dække svineinfluenzaen da de forventer flere dødsfald af den almindelige influenza sæson på den sydlige halvkugle (til sammenligning døde 80 danskere af almindelig influenza henover vinteren i Danmark). Man kan også læse at de IKKE fraråder rejser eller opfordrer til indrejseforbud. Kigger man på deres status fra i går aftes kan man se at der kun er 26 bekræftede dødsfald i Mexico og trods bekræftet smitte i USA (40), Canada (6) og Spanien (1) så er det ikke raporteret flere dødsfald.

Her hjemme siger myndighederne at der er ingen grund til panik. Der er rigeligt medicin hvis Danmark skulle blive ramt – vel citeret i Politiken:

Det konstaterer Else Smith, der er forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen. Hun peger på, at myndighederne har lagre af influenza-medicin klar og at det er en sygdom, som kan slås ned med den rette medicin. »Vi vurderer, at vi har nok medicin, hvis vi bruger det rigtigt«, siger hun og oplyser, at der er nok til en million behandlinger mod influenza.

som også er en af de eneste aviser der faktisk har bragt overskriften der nok er mest rammende for den faktiske situation: “Eksperter: Ingen grund til influenzafrygt

Så mon ikke vi bare skulle tage det roligt og leve vores liv som vi plejer? – Det har jeg ihvertfald tænkt mig!

Opdatering: Måske pressen selv er ved at lægge låg på hysteriet? – nu har Politiken ihvertfald opdaget at WHO ikke fraråder rejseaktivitet

Opdatering: Faldt også over en artikel fra igår på berlingske.dk som rejser et par meget interessante spørgsmål om hvorfor folk dør i Mexico men ‘kun’ bliver almindeligt infuenza syge i resten af verden. Et meget relevant og spændende spørgsmål efterhånden som den rappoterede smitte breder sig rundt i verden – Ville man overhovedet have opdaget disse tilfælde eller set dem som værende noget specielt hvis ikke der havde været dødsfald i Mexico? Er det måske i virkeligheden noget andet folk dør af i mexico?

Opdatering: Videnskab.dk har en en saglig gennemgang af hvad Svineinfluenza egentligt er for en sygdom og hvorfor vi ikke skal lade os rive med af hysteriet.