Lyver pressen eller WHO?

Hold da op – verden er ved at gå under. I Egypten slagter de grise, Schwarzenegger har erklæret Californien i undtagelsestilstand og i Danmark læser vi om fortsat om de mange tusinde tilfælde af svineinfluenza i Mexico og 149 dødsfald – ikke underligt at folk bliver bange og bestormer apotekerne selv her i lille Danmark.

Men er det nu også det sande billede?

WHO – World Health Organisation – koordinere den internationale indsats mod svineinfluenzaen i tæt samarbejde med de lokale myndigheder i de ramte lande, herunder indsamling af de faktiske tal for hvor mange er smittede og døde. Kl. 20:15 så situationen sådan her ud ifølge dem:

28 April 2009–The situation continues to evolve rapidly. As of 19:15 GMT, 28 April 2009, seven countries have officially reported cases of swine influenza A/H1N1 infection. The United States Government has reported 64 laboratory confirmed human cases, with no deaths. Mexico has reported 26 confirmed human cases of infection including seven deaths. The following countries have reported laboratory confirmed cases with no deaths – Canada (6), New Zealand (3), the United Kingdom (2), Israel (2) and Spain (2). Further information on the situation will be available on the WHO website on a regular basis. WHO advises no restriction of regular travel or closure of borders. It is considered prudent for people who are ill to delay international travel and for people developing symptoms following international travel to seek medical attention, in line with guidance from national authorities. There is also no risk of infection from this virus from consumption of well-cooked pork and pork products. Individuals are advised to wash hands thoroughly with soap and water on a regular basis and should seek medical attention if they develop any symptoms of influenza-like illness.

Læg mærke til tallene fra Mexico… Kun 26 bekræftede tilfælde og 7 dødsfald… Øh… Så tænker du måske at det har noget med dårligt laboratorie udstyr og manglende faciliteter at gøre… Og det er delvist rigtigt ifølge presse konferencen WHO holdt tidligere i dag. Men det man har gjort er at bede USA om hjælp og gennem det samarbejder har dte Amerikanske CDC, som ofte ses som ledende indenfor det her felt, testet tusindvis af prøver for Mexico.

I dte hele taget tegner WHO et meget afdæmpet billede af situationen modsat pressen på deres presseconference, hvor de også kommer med en spids kommentar til de overdrevne tal der citeres i diverse medier, samtidigt med at de nu siger en del afundersøgelsen går på at finde ud af hvorfor der er dødsfald i Mexixo, men ikke i resten af verden – og hvad det evt. er de dør af i Mexico hvis det ikke er influenzaen. Man kan lytte til hele pressekonferencen på deres hjemmeside: Link (mp3)

Opdatering: Nu mener man at have fundet en af de første patienter som har lidt af svineinfluenza og overlevet. I sig selv meget nyttigt for at studerer hvordan sygdommen har udvilket sig, men måske mere interessant er dette citat fra Berlingskes artikel

La Gloria ligger ved siden af det største svinebrug i Mexico, og for en måned siden begyndte indbyggerne at blive syge med høj feber, ledsmerter og hoste. Da omfanget gik op for myndighederne, begyndte de at tage slimprøver af de syge, og én af prøverne – prøven fra Edgar Hernandez – var positiv for svineinfluenza. 

Hvis kun Edgar var positiv, men der var så mange der hostede, havde høj feber og var syge, hvad fejlede de andre så? Edgar overlevede ligesom det ser ud til at de smittede i resten af verden gør – de har hvad eksperterne kalder en almindelig (H-type) influenza – mens andre dør… af hvad?