Overskrifts hysteri

Presse hysteriet omkring svineinfluenzaen er en smule aftagende nu hvor det er ved at gå op for alle at verdne måske alligevel ikke er ved at gå ind i en ny ‘spansksyge’ – men kun hvis man læser hele artikler… Nøjes man som mange med at skimme overskrifter eller læse formiddagsblade så er man ikke i tvivl om at menneskehedens undergang er nært forestånde.

Et par eksempler:

Millioner kan være smittede

men længere nede i artiklen (link) finder man

Det vurderer to af Danmarks førende viruseksperter, der samtidig ser det som et tegn på, at sygdommen kan være ret fredsommelig.

Pudsigt nok finder man så denne overskrift i samme avis

Viruseksperter ser skræmmende udvikling

som jo unægteligt ikke lyder godt, eller? For langt nede i artiklen finder man

Lars P. Nielsen kan ikke på den baggrund konkludere noget som helst om, hvorvidt virusset dermed er i gang med at ændre sig i retning mod en mere dræbende natur. Men det er en mulighed, der foreligger.

ja og solen kunne eksplodere imorgen – men det er nu heller ikke så sandsynligt – eller er det måske bare sådan influenza opfører sig…. Ja ifølge WHO er det:

Let me remind you. New diseases are, by definition, poorly understood. Influenza viruses are notorious for their rapid mutation and unpredictable behaviour.

Men resultatet er tydeligt. Folk er i nær panik tilstand og som skrevet i et tidligere indlæg så er Tamiflu allerede udsolgt på de danske apoteker trods det at der ikke er nogle tilfælde i Danmark.

Og det fortsætter som man kan læse i dagens Politiken under overskriften “Danskere i panik over svineinfluenza: Hamstrer masker” – ja, det siger jo det hele.

Så hvad siger de ansvarlige myndigheder og eksperter i Danmark så i virkeligheden? Jo her er et par velvalgte udklip fra Sundhedstyrelsens side om Svineinfluenza:

Ingen grund til bekymring Der er ingen grund til at være bekymrede på nuværende tidspunkt. Der er ikke konstateret tilfælde af Ny influenza (svineinfluenza) i Danmark. I øjeblikket undersøges, hvor alvorlig sygdommen og smitterisikoen er.
Hvad skal man gøre, hvis man oplever symptomer? Hvis man ikke har været i et af de berørte områder i Mexico eller USA, skal man ikke foretage sig andet eller mere, end man normalt ville gøre ved influenza.
Skal man bære maske? Som almindelig borger i Danmark er der ingen grund til at bære maske. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at læger og andet sundhedspersonale, der har direkte kontakt med patienter, der er under udredning for Ny Influenza, bruger maske og andet beskyttelsesudstyr. Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke brug af masker for andre. Det vil sige, at der for andre personalegrupper i sundhedsvæsenet eller den almindelige befolkning ikke er grund til at bære maske eller andet beskyttelsesudstyr.

Med andre ord så skal vi bare leve som normalt!